Stedenband Carla Bayle en Rotterdam


De filosofie van Rotterdam.

  Kinderen van groep zes van openbare basisschool Pierre Bayle hebben samen met Wijk-TV gewerkt aan een videoproject over hun leven in Crooswijk.

Pierre Bayle

Pierre Bayle, was een radicaal denker en leefde in dezelfde periode als Erasmus. Hij geloofde in gelijkwaardigheid, respect en tolerantie, ook voor mensen met een andere achtergrond of religie. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je denkt, maar wat je doet. Dat maakt hem ook in onze tijd voor Rotterdam zo actueel. Rotterdam een stad van aanpakkers, ‘niet lullen maar poetsen’. Een stad met inwoners van meer dan 200 nationaliteiten en herkomsten. Niet je geloof en overtuiging, maar wat je doet, is wat het verschil maakt in de stad.

De een houdt van pindakaas en de ander van chocopasta

De een houdt van pindakaas en de ander van chocopasta, maar dat maakt die ene nog geen beter mens dan die ander. Dat maakt haar ook niet raar. Dit is een van de conclusies tijdens de filosofie workshop met de kinderen. Alle mensen verschillen en zijn hetzelfde.

Tijdens het project, zijn de kinderen bij elkaar op bezoek geweest. Hoe woon jij, hoe woon ik? Wat is je lievelingsfeest en wat heb jij vandaag op je brood? Dit zijn enkele van de vragen die de kinderen met foto – en videocamera onderzocht en verbeeld hebben. Ze bezochten de bakker en de bloemenwinkel en spraken met mensen op straat.

Alles is door de kinderen zelf gefilmd en door Wijk-TV verwerkt in een korte documentaire. Op donderdag 1 november is een USB stick met de film overhandigd aan Jean-Luc Couret, de burgemeester van het franse stadje Carla Bayle, de geboortestad van Pierre. De burgemeester zorgt er persoonlijk voor dat kinderen op de school in zijn stadje de film te zien krijgen  en zich zo een beeld kunnen vormen van het leven in Crooswijk. Dat is dan tevens het begin van een Skype project, waarbij de Nederlandse en de Franse kinderen met elkaar kennis zullen maken via het web en hun blik op de wereld vergroten.

Zo geven de kinderen van groep 6 van de Pierre Bayle school vorm aan de stedenband tussen Rotterdam en Carla Bayle. Een dag voordat het monument voor Pierre Bayle z’n definitieve plek vindt bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam.